100e riksja

De 100e Riksja voor kaNS Centraal, de 200e voor 1We in Bangladesh

SONY DSC

Krachtenbundeling 1We – Een Wereld Idee en NS-medewerkers

200e riksja voor straatarm gezin in Bangladesh

 

AMERSFOORT – Het riksjaproject van 1We – Een Wereld Idee heeft een belangrijke mijlpaal bereikt. De ontwikkelingsorganisatie, die op de kop af 10 jaar bestaat, overhandigde deze maand de 200e fietstaxi aan een straatarm gezin in Bangladesh. Mede dankzij HGB-V, een groep enthousiaste NS-medewerkers, die de helft van dit aantal doneerde. “De samenwerking met de NS-ers loopt al jaren op rolletjes”, aldus 1We-directeur Robbert Hagens.

Zes jaar werken 1We en HGB-V al samen. Het 1We Riksjaproject was een van de eerste projecten waarmee het sociale netwerk van de NS aan de slag ging. “We zijn gestart met een aantal NedTrain-collega’s in Haarlem”, vertelt bestuurslid Ben Cretier. “Met HGB-V profileren we ons als het sociale hoofdkantoor van de NS, met een knipoog naar de benaming van het NS-hoofdkantoor, HGB-IV. Ons doel is om via projecten die bij ons passen, anderen een betere toekomst te geven.”

Openbaar vervoer

Het 1We Riksjaproject bleek een schot in de roos. “Een fietstaxi heeft alles te maken met openbaar vervoer”, aldus Robbert Hagens van 1We. “Daarom hebben we samen met HGB-V de OV-Riksja ontwikkeld. Gerecyclede fietstaxi’s in de kleuren van de Nederlandse Spoorwegen, waarmee we een directe link leggen met de OV-fiets in Nederland. Je kunt je voorstellen dat de blauw-gele rikja’s goed opvallen in het Bengaalse straatbeeld.”

Inmiddels heeft het ‘virus’ van de OV Riksja zich verspreid naar andere NS-afdelingen. NS-ers organiseren activiteiten, waaronder open dagen en rondleidingen, om de donatiegelden bij elkaar te sprokkelen. Het resultaat is dat er nu 100 OV Riksja’s rondrijden in de straten van Bangladesh. Opgeteld bij de 100 paars-oranje 1We Riksja’s heeft het project nu de mijlpaal van 200 fietstaxi’s bereikt. “De impact is gigantisch”, vertelt Hagens. “Naast werkgelegenheid voor riksjawerkplaatsen, hebben 200 gezinnen nu een structureel hoger inkomen. Daardoor kunnen ze een betere woning betalen, hebben ze geld voor medische kosten en gaan hun kinderen naar school. Dat laatste is voor ons het allerbelangrijkste: het empoweren van de nieuwe generatie voor een betere toekomst.”

‘Gewoon mooi’

De volgende OV Riksja’s, gedoneerd door HGB-V, zijn alweer in de maak. Ben Cretier: “De NS is een sociale werkgever, alles is tot in de puntjes geregeld. Een goed loon, een veilige omgeving, betaalde scholing, medezeggenschap, een goed pensioen. Zo’n situatie is helaas niet voor iedereen vanzelfsprekend. Het is gewoon mooi om kansarme gezinnen een stuk ‘gereedschap’ te kunnen geven voor een beter en zelfstandig leven.”

 

SONY DSC